Italské dýňové rizoto

SUROVINY:

  • 1 kg dýně
  • cibule
  • 0,5 kg rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
  • bílé víno
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • bylinky (rozmarým, tymián)
  • vývar
  • parmazán na posypání

POSTUP:

Dýni nakrájejte na menší kostičky, dejte na plech, přidejte olivový olej, sůl a pepř (můžete i bylinky), promíchejte a pečeme v troubě na 200°C cca 25-30 min.

Mezitím zpěňte cibulku ve vyšším hrnci, přidejte rýži a chvíli restujte. Poté zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Následně přidejte sůl, pepř, větvičku rozmarýnu, tymián a zalejte vývarem. Duste pod pokličkou do změknutí (asi 20 min), pravidelně promíchávávejte a dolévejte dle potřeby vývar.

Když je rýže měkká, přidejte pečenou dýni včetně oleje a důkladně promíchejte. Na závěr můžete přidat ještě lžíci misa. Na talíři posypeme bohatě parmazánem.