Kongres Přírodních zahrad

14. - 20. 3. 2022

Vítám vás v kongresu

 

ZAČNĚTE TADY úvodním videem:

Informace o zahradním klubu najdete na této stránce dole.

Pro sdílení zajímavých postřehů, tipy a triků se nezapomeňte přidat i do FB skupiny, kde probíhají i diskuze s lektory.

Harmonogram celého týdne ZDE

DEN 1

Lenka Eywa "Pěstování ve smíšených kulturách"

Medajlonek Lenka Eywa

Vystudovala jsem zahradnictví - ovocnářství.   Už od školy se mi nelíbil konvenční přístup k zahradám za hojného doprovodu postřiků, umělých hnojiv a přílišných zásahů do obdělávaného prostoru.  Nechtěla jsem obdělávat, ale opečovávat. Což se dlouho zdálo nereálné, protože jsem se nedokázala před staršími z rodiny prosadit. Zahrada se postřikovala i doma... A tak jsem studovala témata přírodní zahrady a permakultury ještě dlouho před tím, než jsme si s mužem koupili vlastní zahradu..  A když se to stalo, naplnil mě pocit blaženosti... "Tahle zahrada bude přírodní... Bude respektující, harmonická a v souladu s životem samým. A bude jedlá, efektvní a krásná zároveň." A pustili jsme se do toho. A ONO TO FUNGUJE.

Přístup otevřený do 25.3. 2022


Kateřina Jindrová "Jedovaté rostliny v zahradě"

Medajlonek Kateřina Jindrová

Žiji s rodinou v roubence u lesa. PO vysoké škole jsem coby zahradní architekt projektovala zahrady hlavně podle kompozičních pravidel, trendů a nároků na údržbu. Teď se 3 malými dětmi tvořím zahrady inspirované přírodou. Takové, co děti (za)baví a zároveň pro ně budou bezpečné. Lidé sami nejlépe vědí, co od zahrady očekávají, jaké jsou jejich sny a přání. A tak je provádím krok za krokem k zahradě jejich srdce.

Katka si pro vás zdarma připravila přehledný tahák Jedovaté rostliny v zahradě

Webové stránky Zahrady srdce


Jarek Bajko "Přirozené včelaření"

Medajlonek Jarek Bajko

Věnuji se vzdělávání v oblastech krajinné a systémové ekologie, organickému pěstování a permakultuře. Nejvíce se zaměřuji na přirozené včelaření, šlechtění včel a rostlin, horké kompostování a zvelebování krajiny výsadbami stromů a keřů pro opylovatele. Naše rodina pečuje o více než 4 ha zahrad, sadů a menších polí na Jižní Moravě. Na těchto pozemcích můžeme zkoušet, ověřovat a pozorovat nové nápady a postupy a přenášet zkušenosti do pěstitelské praxe. V naší dílně vyrábíme úly vhodné pro přírodní včelaření a v ateliéru projektujeme a vytváříme design výsadeb pro hospodářské pozemky.

Divoženka v kuchyni "Tajemství kvašení"

Medajlonek Divoženka v kuchyni

Jmenuju se Denisa Šimlová. Jsem nadšená fermentační experimentátorka a vášnivá sběračka jedlých darů přírody. Věřím v domácí jídlo, přírodní hojnost a malé krůčky k soběstačnosti. Přestěhovali jsme se z Prahy na Kokořínskou do staré roubenky, kde neustále zkoumám, co jedlého a léčivého u nás roste a jak to můžeme tradičními i moderní způsoby zpracovávat. S radostí a nadšením o tom píšu jako "Divoženka v kuchyni" na sociálních sítích a na www.divozenkavkuchyni.cz. Pořádám živé i on-line kurzy kvašení zeleniny, bylinek a ovoce a jedlé procházky.

Divoženka si pro vás zdarma připravila mini e-book Jarní kvašení: zelenina s bezovými květy a další

Webové stránky Divoženka v kuchyni